torstai 2. joulukuuta 2010

hoitotarina Karos, 2.12.2010

Kuljin pitkin tallitietä. Lunta tuiskutti reippaasti alas taivaalta ja pimenevä ilta loi tunnelmallisen olon tähän joulukuiseen torstaihin. Astelin tallipihalle ja annoin katseeni kiertää yli tarhojen. Toppaloimiin kääriytyneet hevoset katsoivat minua ja tulivat kerjäämään makupaloja.

- Heippa, tervehdin erästä suomenhevosta, ennen kuin saapastelin lumisen pihan ylitse Karosin luokse. Ori tunki turpansa kämmenelleni ja pörisi rauhallisesti.
- Eikö olekin kylmä, katsoin juuri lämpömittaria ja näytti olevan reilu 14 astetta pakkasta, mutta eihän se paljoa ole verrattuna 25 asteen pakkasiin, mutisin ja katsoin Karosia, joka vaikutti selvästi innokkaalta lähtemään talliin. Kiinnitin riimunvarren riimuseen ja tallustimme orin kanssa talliin.

Suunnistimme Karosin kanssa orin karsinalle ja jätin sen hetkeksi sinne. Avasin satulahuoneen oven ja tervehdin muutamaa tuttua vakiratsastajaa. Nostin varusteet alas telineiltä ja nappasin harjakorin mukaani. Puikkelehdin käytävää pitkin ja seisahduin orin karsinan ovelle. Astuin suan kanssa karsinaan ja laitoin Karosin kiinni. Karosin lyhyt karva pysyi hyvin puhtaana, joten pehmeä ja nopea perusharjaus, riitti pitämään Karosin karvan kunnossa. Tarkistin kaviot ja kiristin hokkeja. Taputin Karosia ja laitoin suojat jalkoihin, heitin satulan selkään ja pujotin suitset päähän. Ori tanssahteli rinnallani ja pärski kuuluvasti.
- Maltahan odottaa vielä hetki, naurahdin ja painoin kypärän päähäni.

Astelimme tallin pääovista ulos ja suunnistimme oikopäätä maneesiin. Suurin osa hevosista oli liikutettu jo, joten saisimme Karosin kanssa vetää hyvät treenit maneesissa. Hymyillen kapusin ratsaille ja kiristin vyötä, pujotin jalkani jalustimiin ja astelimme uralle. Karos kulki reippaasti eteenpäin ja vaikutti yhteistyöhaluiselta. Kävelimme jonkin aikaa ja vaihdoimme suunnan. Kokosin hieman ohjia ja lähdimme keventelemään. Karos oli vielä hieman kankea eikä vielä vertynyt, joten päätin ottaa kunnon verryttelyä, jotta voisimme harjoitella kunnon koulukuvoita tänään. Annoin hieman vapaampaa ohjaa ja lähdin kevyesti taivuttelemaan. Ratsastin takaosaa, mutten vielä kovin tiuhaa tahtia. Teimme paljon voltteja, jolloin kokosin ulko-ohjaa ja ohjasin hevosta asettumaan. Kierros kierrokselta muuttui hevonen kevyemmäksi ja asetus löytyi aivan pienin avuin. Ori pureskeli kuolaintaan, asettui sisälle ja tukeutui ulkotukeen. Kehuin Karosia ja lähdin hieman lyhentämään ravia.

Kokosin ohjia, istuin alas harjoitusraviin ja lähdin ratsastamaan takapäätä, joka oli vielä kaukana askelluksesta. Tein nopeita puolipidätteitä, myötäsin ja ratsastin istunnallani vahvasti. Muutaman kierroksen jälkeen Karos polki jo takajaloillaan erinomaisesti ja tarjosin peräänantoa. Teimme kokorataleikkaa ja lähdin hidastamaan ravia. Vaadin kumminkin ryhtiä, rytmiä ja kunnon työskentelyä. Pienen hiomisen jälkeen, tunsin jo orin jokaisen jalan painautuvan hiekkaan voimakkaasti ja ponnistavan raviin. Taputin peräänannossa kulkevaa oria ja jäimme pääty-ympyrälle. Asetin, taivut, korjasin omaa istuntaani ja lähdimme hitaasti, mutta varmasti pidentämään askelta. Vauhti ei saanut muuttua, vaan askeleen pituus. Reilut puolipidätteet, pohkeet ja istunta saivat kumminkin hevosen ymmärtämään mitä hain. Karos venytti jalkojaan ja ravasi todella hyvää ravia. Ravi oli lennokas, hidas ja pitkäaskelinen. Tiivistin hieman istuntaani ja ori seisahtui paikoilleen.

- Loistava poika! Kehuin ja nostimme paikoiltamme laukan. Energinen hevonen loikkasi laukkaan ja lähtikin laukkaamaan vahvaa ja pitkää laukkaa. Liimautin takapuoleni satulaan, tunnustelin istuinluuni ja häntäluuni, korjasin asentoani ja lähdin ratsastamaan laukkaa. Halusin ensin lyhyen ja hitaan laukan. Karos toden totta osasi tämän asian. Hevonen laukkasi pientä ”ponilaukkaa” rytmikkäin askelin, kaulakaarella ja takapää aktiivisessa työssä. Myötäsin hieman sisäohjasta ja kehotin pidempään laukkaan. Puolipidätteillä varmistin rauhallisen laukan. Karos laukkasi ympyrällä, hyvin asettuneena ja erinomaisessa tempossa. Kehuin hevosta nopeasti äänelläni ja lähdin taas lyhentämään laukkaa. Mukauduin pomppuisaan kyytiin ja pian tunsin, että laukkasimme kuin paikoillamme. Teimme ympyräleikkaa ja vaihdoimme laukan. Jatkoimme samaa asiaa toiseen suuntaan. Uusi asetus ja hetken verran hakemista, kunnes lyhyt ja tarmokas laukka löytyi. Kehuin jälleen Karosia ja siirryimme käyntiin. Palasimme takaisin uralle ja lähdin ratsastamaan käyntiä. Ratsastin käynnin kuntoon seuraavaan pitkän sivun alkuun mennessä ja lähdimme tulemaan avoväistöä. Karosille tämä oli helppo nakki. Se lähti tottuneesti väistämään ja kulkikin oikein ryhdikkäästi ja ylpeästi. Lyhyelle sivulle päästessämme, suoristin hevosen ja ravasimme kootussa ravissa lyhyen sivun. Suoritimme käyntiin siirtymisen ja aloitimme sulkutaivutuksen. Peräänannossa kulkeva ori teki tämänkin tyylikkäästi.

Jatkoimme harjoitusta hetken aikaa. Kun olimme aikamme tehneet väistöjä, lähdin keskittymään koottuun raviin. Lähdin ihan rauhassa suorittamaan liikettä. Annoin pohkeideni liukua hieman taaemmaksi ja istuin raskaammin satulaan. Työnsin lantiotani eteenpäin, säilyttäen kumminkin selän suoruuden. Käytin puolipidätteitä ja myötäyksiä, jotka saivat hevosen kootun ravin rytmiin. Pian tunsin kuinka Karosin ravi muuttui lennokkaammaksi ja takapää oli huolellisesti mukana. Kehuin hevosta, harjoittelimme koottua ravia hetken ja siirryimme sitten perusraviin. Jatkoimme äskeistä harjoitusta avo- ja sulkuväistöjen kanssa. Nyt ravissa, Karos sai hieman enemmän haastetta, mutta tämänkin ori suoritti tottuneesti ja tyylillä.

Siirryimme laukkaan ja lähdin ottamaan keskiympyrällä laukanvaihtoja. Lähdin valmistelemaan jokaista laukanvaihtoa huolella. Annoin selkeät avut ja viisas hevonen ymmärsikin heti mitä ajoin takaa. Laukka vaihtui hyvin. Laukkasimme vastalaukassa loivan kaarteen ja vaihdoimme jälleen myötälaukkaan. Samalla työskentelin laukassa koko ajan. Jokaisessa askeleessa vaikutin hevoseen ja ratsastin sitä aktiivisesti. Karos palkitsikin minut nöyrällä asenteella ja kunnon suorituksilla. Muutaman laukanvaihto harjoituksen jälkeen, päätimme pitää pienen hengähdys tauon. Huokaisin syvään ja annoin vapaat ohjat, kun siirtyminen käyntiin oli suoritettu. Tässä oli itsellekin tullut oikein lämmin, vaikka pureva pakkanen koettelikin normaalisti ratsastajia.

Muutaman kierroksen jälkeen, kokosin jälleen ohjia ja lähdin työstämään käyntiä. Otimme muutaman minuutin ajan ravikäynti siirtymisiä tiuhaan tahtiin ja palautimme hyvän työskentelyrytmin. Asetin hevosta ja lähdimme tulemaan ravissa pohkeenväistöä keskihalkaisijalta uralle. Tunsin kuinka Karos ponnisti jaloillaan ristiaskelia ja kulki sievässä peräänannossa. Päästyämme uralle, nostimme laukan ja laukkasimme lyhyen sivun, siirtyen ennen pitkää sivua takaisin raviin. Suoritimme pohkeenväistön uralta keskihalkaisijalle ja nostimme laukan. Laukkasimme vastalaukassa loivan kaarteen, vaihdoimme laukan ja siirryimme raviin. Tulimme vielä muutamat pohkeenväistöt, ennen käyntiin siirtymistä. Karos kulki edelleen allani nöyrästi, hienossa peräänannossa ja täysillä työskennellen. Kehuin sitä ja päätin vaihtaa vapaalle, voisimme vetää nyt kunnon loppuverryttelyt ja palata talliin, sen verran upeasti oli poika tänään työskennellyt.

Annoin ohjien liukua sormieni välistä ja siirryimme kevyeeseen raviin. Karos pärski, venytti kaulaansa ja askeltaan. Taputin sitä pitkään ja rentouduin satulassa. Pitkän raviverryttelyn jälkeen, siirryimme käyntiin ja kävelimme noin kymmenen minuuttia. Kun orin hengitys oli tasaantunut, laskeuduin ratsailta ja talutin hevosen talliin. Karsinassa riisuin varusteet ja harjasin hevosen kevyesti. Tarkistin jalat ja levitin loimen selkään. Palautettuani varusteet paikoilleen, kävin heittämässä Karosille heinät. Katselin hetken, kun ori työnsi turpansa heinien joukkoon, tämän jälkeen hymähdin mietteissäni ja lähdin satulahuoneeseen. Ryhdyin pistämään tavaroita paikoilleen, rullasin matot kasaan ja heitin roskia roskikseen. Avasin ikkunaa, jotta ilma hieman tuulettuisi ja lähdin mattoja tamppaamaan. Suuret pölypilvet leijailivat pihalla ja mattopiiska paukkui mattoja vasten. Saatuani matot tampattua, vein ne talliin ja ryhdyin siivoamaan kaappeja ja hyllyjä. Ennen kuin heitin tyhjiä purkkeja roskiin, suljin ikkunan, jottei huone aivan kylmettyisi. Päätin antaa muoveille ja muille roskille myös kyytiä. Pyyhin pölyt märällä rätillä ja vein kaikki viltit, huovat, loimet ym. käytävälle. Huone oli jo paljon tyhjemmän näköinen. Nyt sain imuroitua koko lattia alueen ja samalla pestyä sen tehokkaalla pesuaineella. Annoin kirkkaan lattian kuivua aikansa ja menin sillä välin käytävälle lajittelemaan huopia, vilttejä ja loimia. Jokainen likainen huopa sai kyydin pesukoneeseen.

Saatuani kaikki puhtaat viltit ym. viikattua siististi, vein ne omiin kaappeihin ja katsoin tyytyväisenä tyhjää pahvilaatikkoa. Vein kasan roskia ulkoroskikseen ja tulin vilkaisemaan satulahuoneen lattiaa. Lattia oli jo hyvässä kunnossa, joten asettelin matot paikoilleen ja kävin pyyhkimässä ikkunan. Tyhjä pahvilaatikko löysi paikkansa penkin alta, jonne se mahtui hyvin, olematta kenenkään tiellä. Katsoin hymyillen ympärilleni ja suljin oven perässäni. Vilkaisin kelloa ja päätin pitää kiirettä. Menin heittämään Karosin niskaan toppaloimen ja vein orin ulos tarhaan. Siivosin hevosen karsinan ja lakaisin käytävän. Kävin laittamassa Karosin iltaruuat kuntoon ja hain hevosen takaisin talliin. Riisuttuani siltä loimet, toivotin hyvää yötä ja lähdin kotiin.

~ Wonder

1 kommentti:

  1. Vau, olisi varmasti ollut ilo ehtiä seuraamaan teidän työskentelyänne ihan omin silmin, sen verran hienosti vaikuttaisi sujuneen - varsinkin ottaen huomioon ettei Karos mitenkään kovin intona kouluratsastukseen ole! Tosi ihana jälleen kerran lukea tarkkaa ratsastuskuvailuasi :) Ja loistavaa myös että otit osaa tallin joulusiivousaskareisiin, varustehuone on positiivisessa mielessä aivan erinäköinen kuin aiemmin, kiitos huolellisen puunaamisesi ja järjestelysi! :)

    VastaaPoista