maanantai 13. syyskuuta 2010

Sateisen syyspäivän liikutukset

Syksy on todellakin saapunut, totesin kun pihlajanmarjat noukkuivat raskaina ja vettä tippuvina puiden hiljalleen kaljuuntuneilla oksilla ja harmaat pilvet ajelehtivat alhaalla tallipihan yllä. Hevoset rouskuttelivat heiniä tarhoissaan joihin ne viimein olivat siirtyneet ruohon loputtua laitumilta, klipatulle Karosille oli taas heitetty niskaan vihreä ruudullinen loimi viimalta suojaamaan.

Ainottaren pikkuvarsaa, Ainokkia, ei sade näyttänyt tippaakaan haittaavan, se loikki vesilätäköissä ja liukasteli mudassa aikuisten rouskuttaessa heiniään takapuolet tuulta vasten käännettyinä. Pikkuinen on jo oppinut nostamaan kaviot siivosti ja harjaukseenkin se on jo tottunut, vaikka tietysti harjojen maistelu ja rouskuttelu olisi paljon kivempaa kuin harjattavana paikallaan seisoskelu, onpa jopa riimua jo pidetty tamman päässä ilman suurempia protestoimisia.

Pari päivää sitten astutettu Keena alkaa hiljalleen saada lisää ruokaa ja hillitympää liikuntaa, mutta vielä sen elämässä ei kuitenkaan tapahdu kummempia muutoksia. En kuitenkaan halunnut stressata sitä lainkaan näin pian astutuksen jälkeen, joten ratsastin sitä kentällä ilman satulaa rennosti hölkytellen - että tuntuikin hyvältä istua lämpimässä ja leveässä ponin selässä koleassa syysilmassa! Lopulta alkoi tosin kyyti olla sellaista liukastelua tamman kastuttua yllättävässä, läpitunkevassa tihkusateessa että talutin tamman sisälle, missä kuivasin, hieroin ja harjasin sen perusteellisesti ennen loimitusta ja tarhaanvientiä.

Ainotar sai viettää tänään vapaapäivän varsansa parissa, mutta Karosin kanssa treenasin sen sijaan kouluratsastusta maneesissa. Ensin ori ei olisi millään jaksanut kulkea siivosti, jopa pelkkä kaviouran kiertäminen suoraan kulkien tuntui yllättävän haasteelliselta.. Kuitenkin kun pahimmat energiat saatiin purettua laukanvaihtojen parissa niin jopa pohkeenväistöistä tuli oikein kunnollisia ja loppuraveissa orin kaula venyi jo hienosti eteen ja alas!

Empaattia päädyin juoksuttamaan maneesissa puomien kanssa, ja kunhan ori oli saanut varsin teennäiset alkukauhistelunsa suoritettua niin puomit ylittyivät sujuvasti ja laukka rullasi kauniisti! Randomin kanssa uskaltauduin pienelle metsälenkille ajatellen ettei välillä loppunut sade ihan heti alkaisi uudestaan, mutta tietysti saimme niskaamme aimo annoksen vettä hetken aikaa edettyämme! Onneksi emme kuitenkaan kulkeneet juurikaan pellolla, metsätiellä oli sentään suhteellisen vähän vettä kuitenkin.. Kuivatellessani Randoa ja itseäni maastoreissun jäljiltä Ulrika hyppäsi maneesissa Emmiinalla esteitä, jotka kuulemma sujuivat oikein mallikkaasti.

Elina taas hoiti yksityisistä Zlatanin liikutuksen juoksuttamalla sitä kentällä, nuori ori ei kuulemma ollut erityisen ilahtunut vesisateesta mutta oli kyllä ihan fiksusti tehnyt kaiken mitä Elina oli pyytänyt. Juoksutuksen jälkeen, Zlatanin purettua ylimääräiset energiansa laukkailemalla ja reippaasti ravailemalla, Elina oli vielä treenannut vähän taluttelua ja muutakin työskentelyä maasta käsin, kuten esimerkiksi peruuttelua. Sekin oli ajoittaisen itsepäisyyden jälkeen sujunut hienosti!

Ja koska tallille raahautuminen ei houkutellut tällaisena sadepäivänä ketään jonka ei ollut pakko tulla niin siivosin tallin, putsailin varusteita, järjestelin saapuneita heinäpaaleja ja ruokin hevosia yhdessä Elinan ja Ulrikan kanssa koko sen ajan joka ei mennyt hevosten liikutukseen. Illalla olikin mukava kerääntyä pölisemään, lukemaan uusimpia hevoslehtiä ja juomaan kaakaota lämpimään toimistoon kaatosateeksi yltyneen pisaroinnin lyödessä ikkunaan kun hevoset rouskuttivat heiniä "lämpimässä" tallissa :)

~ Amar

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti